Milyen lépéseket érdemes tenniük az éttermeknek az újranyitás előtt?

Milyen lépéseket érdemes tenni az éttermeknek, konyháknak az újranyitás előtt?

Jelenleg a Covid -19 harmadik hullámát éljük. Számos étterem részlegesen vagy véglegesen bezárt. A vásárlóink elmondása alapján, akik a Covid 19 első fázisában vagy előtte ki tudták alakítani az online rendelési rendszert, a második hullámot át tudták vészelni. Egy étterem online rendelési rendszerének kialakítása még most sem késő, hiszen nem tudhatjuk, hogy hányszor kell még szigorúbb intézkedésekkel megelőzni a járvány terjedését. Legyünk pozitívak! A sajtóban több helyen is olvashatjuk, hogy a tavasz majd enyhülést hoz és az éttermek, konyhák újra indíthatják a termelést. Milyen lépéseket érdemes tenni a nyitás előtt, annak érdekében, hogy az induláskor ne érjenek minket meglepetések? Írásunkba most erre próbálunk néhány hasznos tanácsot adni. Bejegyzésünk a partnereink által elmondottak és a mi gyakorlati tapasztalataink alapján született meg!


 

Nézzük át az elektromos hálózatot!

Mielőtt újra kezdjük a termelést nézzük át az elektromos hálózatot az étterembe! Nézzük meg a biztosítékokat, kapcsoló táblákat, a fali konnektorokat. Figyeljünk rá, hogy törött elektromos táblák és aljzatok ne legyenek az étterem konyhájában és vendégterében egyaránt.  Teszteljük le a rendszert oly módon, hogy nagyobb terheléssel is megbirkózik – e tartósan. Ez a tesztelés azért fontos, mert senkinek nem jó (vendégnek, étteremben dolgozóknak), ha egy magasabb vendégforgalom mellett egyszer csak nem működnek az elektromos sütők, olajsütők, szeletelő gépek, racionál sütők, dagasztó gépek és egyéb elektromos konyhai eszközök.
 

Nézzük át a konyhai eszközeinket!

Az elmúlt három hónapban hallottunk olyan kijelentést, hogy ott állnak a gépeink és nyitáskor folytatunk mindent ott, ahol befejeztük. Mi a gyakorlatból tudjuk, hogy a tartós állásban a gépek, berendezések porosodnak, koszolódnak és az állás során hőingadozásnak vannak kitéve (a bezárt éttermekben eléggé hűvös volt a hőmérséklet a tél során). Pontosan ezek miatt, a nyitás előtt legalább egy héttel nézzük végig és próbáljuk ki a konyhán található összes eszközt (pl: szeletelő gép, hűtők, dagasztógép, tányér és pohármosogató gép, melegentartó pultok és még sorolhatnánk).  Senkinek nem lenne jó például, ha egy nagyobb megrendelés esetén a szeletelőgép, amin egy sajtot vagy sonkát szeletelünk ételekhez (pl: óvári sertésszelet) a munka kellős közepén leállna vagy csapágyas lenne.
 

Nézzük át az étterem eszközeit!

Sokan nem is gondolnak erre, hiszen semmi nem változott a bezárás óta. Ez a kijelentés valamilyen szinten helytálló is! Azonban egy pörgős időszakban kevésbé jut ideje az étterem munkatársaink az éttermi eszközökre figyelni a vendégek mellett. Ennek is köszönhető, hogy számos esetben találkozhatunk elhajlott kanalakkal, villákkal, törött vagy leporcant szélű tányérokkal és poharakkal is mikor ellátogatunk egy étterembe. A megoldás ebben az esetben az éttermi eszközök (kanáltól a poharakon át a szalvétatartóig) teljes átnézése és szükség esetén a cseréjük.


 

Figyeljünk a higiéniára!

Mikor már tudjuk az indulás időpontját, akkor szükséges egy igazán alapos fertőtlenítés! Itt a csempék mellett az eszközök, padozatok, tároló polcok, konyhai berendezések, éttermi eszközök és egyéb felületek és eszközök tisztítására kell gondolni. Mindezek mellett nézzük meg a fagyasztó szekrényben tárolt ételek szavatosságát és fogyaszthatóságát! Ha ezeket alaposan végrehajtjuk, akkor egy esetleges NÉBIH ellenőrzés során is nyugodtak maradunk!
 

Cseréljük le a sérült konyhai gépeinket!

Feljebb írtuk, hogy az indulás előtt nézzük át a konyhai gépeinket, eszközeinket. Abban az esetben, ha találunk olyan eszköz, ami sérült vagy nem működik, akkor azt érdemes még időben cserélni. Ezzel a lépéssel nem csak a termelést segítjük, hanem elhárítjuk a gép okozta munkahelyi balesettel járó hatósági vizsgálatokat is. Tudjuk jól, hogy napjainkban egy nagykonyhai gép cseréje elég magas összegeket emészt fel, de vannak olyan lehetőségek (pl: 10 millió forintos kamatmentes hitel, kedvezményes nagykonyhai berendezések vására), amivel kedvezőbb feltételekkel tudjuk a szükséges gépeket beszerezni.
 

Készüljünk fel a nyitási rohamra!

Számos étterem kiépítette a házhozszállítási rendszerét. Amíg tartanak a korlátozások ez tökéletesen működik. Azonban már érdemes most felkészülni a nyitásra! Miért? Aki emlékszik tavalyi év történéseire, tudja jól, hogy az emberek már alig várták, hogy kiszabaduljanak a négy fal fogságából és elmenjenek étterembe, kávézóba, szállodába és számos egyéb helyekre! Ez az érzés már most 2021 – ben is ott van az emberekben! A nyitás után biztosan nagy mennyiségű emberáradat szabadul majd a turizmushoz kapcsolódó iparágakra. Az éttermi szektor lesz az egyik, akik igazán megérzik majd mindezt. A kérdés, az, hogy készen állnak – e ennek a rohamnak a kiszolgálására. Most néhány gyakorlati tippet adunk, hogy az enni és inni vágyók emberek igényeit képes legyen egy étterem kiszolgálni.
 

Bővítsük az étteremhez tartozó területet!

Ha van rá mód és lehetőség, akkor hozzunk létre egy grill teraszt, ahova ki lehet ülni és élvezni a szabad levegőt és mellesleg még az ételkészítés is a figyelem központjába kerül.  Egy ilyen rész kialakításával több embert tudunk egyszerre leültetni. Beruházás szinten egy grillező és pecsenyesütő készülékkel, teraszfűtéssel (tavaszi és őszi időszakban) asztalokkal, székekkel megoldhatjuk a fejlesztést.
 

Bővítsük az étterem kínálatát!

Számos étterem a szokásos ételek elkészítésére van berendezkedve. Azonban egy étlap kínálatbővítéssel olyan embereket is el tudunk érni, akik addig nem  jöttek el éttermünkbe (napjainkban a Google Térkép ajánlásokat tesz éttermekre az ízlésünk alapján a mobiltelefonon keresztül).  Egy klasszikus étterem kínálatát érdemes bővíteni különböző pizzákkal. Ezt a típusú ételt szinten minden generáció szívesen fogyasztja. Beruházás szinten egy dagasztógép és egy pizza kemence szükséges hozzá.


 

Készüljünk fel csoportok fogadására!

A nyitás után hirtelen a belföldi és külföldi emberek sokasága utazik majd Magyarország számos tájaira. Várható, hogy csoportok érkeznek majd busszal vagy több személyes mikrobuszokkal egy turisztikai látványosság vonzáskörzetébe. Egy étteremnek erre az eshetőségre is fel kell készülnie. Egy csoportban sokan vannak, és nem igazán szeretnek várakozni. A frissen sült ételek gyorsan elkészíthetők és laktatók. Az elkészítésükhöz szükséges géppark (olajsütők, rostlapok, serpenyők, bukóserpenyők) beszerzése igazán hamar megtérül partnereink elmondása alapján.
 
Ha Önnek a konyhai gépek beszerzésében segítségre van szüksége, keressen minket bátran! A mögöttünk lévő évek tapasztalata alapján, segítünk meghozni a legjobb döntést, mindezt kedvező áron! 

 
Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.